Så använder du en tablettpress

Tabletter är smarta. Det finns en hel del kosttillskott och mediciner som skulle vara krångliga att få i sig om man inte kunde få dem i tablettform. Nu kan du pressa tabletter hemma med en tablettpress. Du kan till exempel tillverka glukosamintabletter.

tabletter

Du kan göra flera produkter med en tablettpress

TablettpressEN kan användas om och om igen. När dina glukosamintabletter är klara kan du fortsätta med nya sorter.

De tabletterna är i en klass för sig. De fungerar mot ledsmärtor genom en process som tar 3 veckor att komma igång. De blir till smörjvätska i lederna. De var vanliga kosttillskott fram till för några år sedan.

Sen klassade läkemedelsindustrin glukosamintabletterna som läkemedel. Dessutom minskade man tabletternas styrka. Det behövs nämligen 1500 mg (2 X 750 mg tabletter) för att det skall fundera ordentligt.

Det fungerade ett tag sedan var man tillbaka hos läkaren igen. Då fick man dyra tabletter på recept. Glukosamin som pulver och tabletter finns som kosttillskott för djur, den som vill ha 750 mg tabletter köper bara till djur i stället. Så kan det gå.

Det som gör det så smidigt att jobba med olika projekt är att man kan använda sig av metoder som gör att det blir lätt att hålla stans och andra delar av maskinen ren. Dels så är det förstås så att man använder en form av släppmedel så att tabletter inte fastnar i stans. Formen är också lika enkel att rengöra.

Olika uppdrag och olika volymer är möjligt

Rätt tablettpress ger rätt volymer. tablett tillverkningen
Det tar en stund innan det blir klart men det är ingen evighetslång väntan.

Tekniken för den här typen av pressar är avancerad så man kan få en färdig produktion på mycket kort tid. Tablettpressen pressar ihop en tablett under högt tryck, som en stans. Med formarna kan du förändra utseendet på tabletterna.

Den kan producera flera 1000-tabletter. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer flera olika tablettpressar.

Stora maskiner kan ha upp till 32 huvuden. Den sammankopplade motorn gör att maskinen fungerar optimalt.
Om en enkelhövdad maskin gör 2000 tabletter på en timme så gör den 32-hövdade 64000.

Tablettens klibbmedel gör att den håller ihop och släppmedlet gör att den inte fastnar vid tillverkningen. Akaciakostfiber kan stansas till tabletter utan problem.

Provar man att stansa strösocker jammar maskinen och stoppet är mycket svårt att få loss. Saigonkanel kan du inte heller göra tabletter av. De lämpar sig bättre till kapslar.

Klibbmedel kan vara en dextrin, akaciagummifiber etc. Men mikrokristallinisk cellulosa är det vanligaste. Du kan blanda i 20 % men det finns ingen gräns.

Magnesiumstearat är ett vanligt släppmedel. Du kan köpa båda på allt-fraktfritt.se.

Om du blandar är det vanligt att pulver lägger sig överst, därför är det svårast att blanda. Man måste ha maskiner, även för små volymer. Det går att använda en sked vid blandningen men det tar längre tid.

När du haft i klibbmedlet måste du blanda noga. Sedan blandar du i släppmedlet. Tabletten blir skör om du blandar alltför noga.

Den färdiga tabletten ska hålla om den tappas i golvet. Prova en hårdhetsmätare om du vill.

Med 32 huvuden går tillverkningen riktigt snabbt. Maskinen kan då behöva flödesmedel i tillverkningen. Det kan behövas för pulvret.

Ibland blandar man också i fett och sötningsmedel i tabletterna. Ämnen kan också tillsättas så att tabletten löses fortare i magen.
Med maskinen kan du göra egna halstabletter.

Tänk på hygienen

Om du gör kosttillskott är det ju viktigt att de är bakteriefria. Därför är hygienen viktig vid tillverkningen.

Du måste rengöra maskinen ofta. Du måste försäkra dig om att alla ytor är rena. Blandningen kan bli farlig då.

Beroende på vad tabletterna innehåller krävs en extra hög säkerhet. Då måste du tänk på hur du är klädd.

Medel som skyddar maskiner och tabletter

Om du ska använda en tablettpress måste tabletterna hålla. Det är särskilt vanligt om man handskas med maskinen på fel sätt. Det finns till exempel mikrokristallinisk cellulosa som är ett klibbmedel som ser till att tabletten klibbar ihop och stansas och blir hård och hållbar.

Tabletter som har rätt blandning kommer att hålla längre. De blir mer attraktiva att använda. En bra press har olika stansverktyg som kan ha olika form och storlek. Det gör det lätt att tillverka olika former och storlekar av tabletter med samma press. Du kan också ställa in hårdhet på stansen.

Om du använder maskinen rätt så håller den längre. Då kan den användas i många år.