Med hjälp av Sodastreamer hemgjord Club Soda blir vattnet betydligt godare

Club Soda är helt enkelt kolsyrat vatten, ibland med en liten mängd natriumkarbonat som tillsats alternativt naturlig biprodukt. Liknande ord till Club Soda är bordsvatten, vichyvatten, mineralvatten och sodavatten m fl. På engelska säger man någorlunda ofta även seltzer när man menar sodavatten, vilket är ett begrepp som kommer från tyska Seltsers nära Hessen, där man länge har framställt sodavatten. Likadant är det med vichyvatten som kommer från Vichy i Frankrike och har tämligen hög halt av salter.

Sodavattenarom för kolsyrat vatten

På allt-fraktfritt.se finns också färdiga Sodavattenarom. De består av en saltlösning vars huvudbeståndsdel är just natriumkarbonat.

Intresset för Club Soda har funnits länge, redan under 1700-talet påbörjades experimenten med att ta fram bubblor i vatten, men det var inte förrän på 1800-talet som en ungrare med namn Ányos Jedlik framställde det sodavatten vi än idag är så glada för.

Club Soda kan man idag åstadkomma själv med hjälp av en Sodastream/Sodaclub eller Wassermaxx direkt i sitt i eget kök. En kolsyremaskin behöver inte kosta skjortan, men sparar en besväret att kånka vatten hem från affären dag ut och dag in. En modern kolsyremaskin tar inte upp avsevärt med plats i köket och är lätt att både nyttja och hålla efter.

Genom att producera sin egen Sodastreamer Club Soda så bidrar man samtidigt till en bättre miljö. Transporterna för kolsyrat vatten är oändligt många och långa vilket orsakar massor av föroreningar av vår planet. Dessutom blir det mängder av onödigt avfall av tomma flaskor samt burkar. Kolsyrar man sitt eget kranvatten så undviker man att tillföra denna förorening. Det svenska kranvattnet är dessutom så bra att det i många fall är hälsosammare än flaskvatten. Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel och genomgår stränga, regelbundna tester.

När man köper en ny Sodastreamer  kolsyremaskin får man oftast de nödvändiga tillbehören, såsom gaspatron och PET-flaska, med i paketet. En gaspatron till en ordinär sodastreamer för hemmabruk rymmer kolsyra som räcker till upp till 60 liter vatten. När kolsyreflaskan är slut fyller så man endast på den hos närmsta återförsäljare. Att köpa en ny var gång är både onödigt och kostsamt.

Är man riktigt förtjust i kolsyrat vatten så kan det vara en bra idé att installera en Sodastreamer hemma i köket. Det blir allt populärare att ha en egen kolsyrekran med tillgång till fräsch Club Soda, med detsamma i sin egen vask. En carbonator är någorlunda lätt att installera och är man en aning händig så klarar man det själv, annars kan man få hjälp av en fackman för vilken det tar ungefär en timme att utföra jobbet. AGA säljer överkomliga carbonatorer med gaspatroner som i regel innehåller kolsyra för upp till 100 liter vatten.

Vatten är kroppens allra viktigaste näringsämne, runt 70 % av människokroppen består av vatten och att inta vatten kontinuerligt är livsviktigt. Vi gör oss av med vatten bl a via urin, andning samt svett och ett rekommenderat dagligt intag av vatten ligger runt 1-2 liter – och det är utöver det vi får i oss genom föda. Man rekommenderar att folk dricker vatten, sodavatten samt mjölk för att slippa undan de negativa hälsoeffekter andra typer av drycker, som ofta är frätande, för med sig. Att Club Soda skulle ha illa verkan på tänderna har dementerats av forskarkåren då den inte är syrlig utan svagt basisk.