Om du har bikarbonat så klarar du det mesta

Vissa saker måste man ju ha. Det gäller ju att ha det ordnat med det allra nödvändigaste. Att ha bikarbonat hemma är någonting som man inte kan överskatta.

bikarbonat

Bikarbonat är en form av natriumsalt. Men kom ihåg att inte blanda ihop det med natriumkarbonat.se, där finns båda sorterna i livsmedelskvalitet.

Om man lägger det i vatten så löses det upp långsamt. Här ska vi ta reda på vad bikarbonatet kan användas till.

Ta hand om din hälsa med bikarbonat

Du kan bota halsbränna med bikarbonat. Magsyran har ett lågt PH-värde. natriumbikarbonat Det måste den ha för att smälta mat och döda bakterier och parasiter. För att motverka det sura så kan man köra med en halsbränna huskur med natriumbikarbonat.

Blanda en tesked bikarbonatet i vatten och drick. Gör detta innan du äter och inte efter så att du inte stör matsmältningsprocessen som behöver syran. Man kan till och med bleka tänderna med natriumvätekarbonat.

Må bättre när det är rent

Lite smuts skadar inte men det får inte ta överhand. Du kan köpa bikarbonat och blanda med ättika för att ta bort kalk.

Smeta på handfat i badrum och kök eller på prylar som har fått fettfläckar för att snabbt få rent. Det är skonsamt för miljön. Ett storpack räcker längre.

Är bikarbonat och bakpulver samma?

I stort är det lika. I bakpulvret så finner vi natriumbikarbonat samt stärkelse och syra. Detta är en något svagare variant.

Om du bakar med bikarbonatet så kan du använda mindre av det. Du kan ta hälften av det som står i receptet.

Men bikarbonatet kräver en syrlig ingrediens. Lite filmjölk blir bra. Men du kan använda bakpulver också.