Använd sötningsmedel för att få den goda söta smaken på ett nyttigt sätt

För alltför många är sötning nödvändigt.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.

Anta icke att sackarin är det enda eller ens det bästa alternativen för sötning du kan välja mellan.

Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.

En gudasänd gåva till alla diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.

Ett ytterligare alternativ är Sukralos som sötningsmedel som har ett fåtal kalorier och smakar riktigt gott.

Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Ytterligare ett sötningsmedel är Cyklamat som dock är svagare än Sukralos.Cyklamat är egentligen ett samlingsnamn för lite olika salter som används för sötning och har cirka 40 ggr mer sötninsgeffekt än socker.

På senare år har Aspartam blivit känt som ett sötningsmedel, det är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.

Det finns dessutom helt naturliga medel och dessa har blivit otroligt omtyckta

De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.

Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.

Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. I andra steviasötmedel blandar tillverkarna ofta i annat för att dölja bismaken men man kan knappast säga ett det fungerar så bra.

Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Det både ser ut som och smakar som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.

Liksom Sukralos är Erytritol svårt att hitta i butiker men båda finns online både på prisad och allt-fraktfritt.se.

När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.

Om du inte accepterar Stevias bismak så finns alltid alternativen av kända preparat som sackarin och Sukralos. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.